Vulkanická erupce, která před Vánoci ohrožovala městečko Grindavík na jihozápadě Islandu (naše novinka z 19.12.2023) se po několika týdnech klidu opět obnovila. Nyní se láva vylévá jen asi 500m severně od severního okraje města. V noci byli obyvatelé Grindavíku evakuováni a okolo osmé hodiny ranní místního času (9h SEČ) se otevřela trhlina, ze které prýští láva.

Pohled na erupci brzy po jejím vypuknutí (zdroj Civil Protection)

Mapa s epicentry a časový vývoj seismicity před erupcí (zdroj IMO)

Podle informací zpravodajských agentur se láva vylila až za ochranou bariérou, která měla Grindavík chrániít. V současné době jsou stavební stroje na místě a snaží se rychle tok lávy ještě odklonit.

Snímky z webových kamer ukazují plné nasazení při snaze usměrnit tok lávy (zdroj Civil Protection)

Krátce po 13h SEČ se otevřela další trhlina přímo u Grindavíku. Nejbližší stavby jsou vzdáleny jen 50m od lávových fontán a zasažení města lávou se zdá být nevyhnutelné.

Záběry z webových kamer

Živé vysílání webových kamer lze sledovat například zde: https://www.youtube.com/watch?v=804nPrAUAxg

Pro více aktuálních informací doporučujeme sledovat webové stránky IMO (https://en.vedur.is/about-imo/news/a-seismic-swarm-started-north-of-grindavik-last-night) a nebo rozhlasové stavice RÚV (https://www.ruv.is/english/2024-01-14-an-eruption-has-begun-north-of-grindavik-401887).

Jakub Klicpera, Jana Doubravová